Jó befektetés-e a „papírhalmozás”?

Egyre gyakrabban hallhatod Te is, hogy milyen fontos a folyamatos tanulás és az önfejlesztés annak érdekében, hogy a munkaerőpiacon mindig felkészült és keresett maradhass. Sokan vannak azonban, akik az élethosszig tartó tanulás koncepcióját összekeverik a céltalan papírhalmozással.

Neked is van olyan ismerősöd, aki még harminc évesen is tanul vagy épp keresi önmagát?

A jól képzett munkaerőre mindig szükség van a munkaerőpiacon, de a jól képzettség nem a diplomák számával egyenlő!

Tudtad, hogy a hosszú évekig tartó „csak tanulás” hátterében sokszor valamilyen szorongás, gátlás áll?

Érdemes minél előbb, már a tanulmányok alatt kipróbálni magad a munkában! A munkáltatók ma már elvárják, pályakezdő fiatalként is legyen valamilyen munkatapasztalatod. Akár szakmai gyakorlat, akár önkéntes tevékenység vagy diákmunka formájában szerezted, mindig versenyelőnyt biztosít azokkal szemben, akiknek semmilyen gyakorlati tapasztalatuk nincs.

Tudtad, hogy a munka mellett „céltalanul tanulók” sokszor csak egyfajta kielégíthetetlen teljesítményvággyal küzdenek, és ezt diplomák, oklevelek megszerzése révén akarják bizonyítani saját maguknak?

A diplomád megszerzését követően érdemes arra törekedned, hogy a szakmádnak megfelelő területen helyezkedj el! Ha esetleg rájössz, hogy rosszul választottál, természetesen mindig lehet korrigálni, vagy akár újrakezdeni! ha új tanulmányokba fogsz, ezúttal alaposan járd körül, mit is szeretnél pontosan csinálni, milyen tudásra van ehhez szükséged, és azt hol tudod hatékonyan elsajátítani. Ne feledd, a munkaerő-piac ma már elsősorban a tudást értékeli, egy magasabb szintű végzettség nem feltétlenül jelent előnyt az álláskeresésnél!

Ha pedig sikerül megtalálni azt a területet, ami végzettséged és érdeklődésed szempontjából is testhezálló, úgy az adott cégen belül hamar rá fogsz jönni arra is, hogy mit kell vagy mit érdemes tanulnod a további előre jutás érdekében.