Pályakezdő 5 év gyakorlattal

Gyakran Ismételt Kérdés… Kifogások a szakmai gyakorlattal kapcsolatban

  • Az egyetemen az a dolgom, hogy tanuljak, hogy várhatják el, hogy gyakorlatom is legyen?

Ha Te cégvezető lennél, Te is azt vennéd fel, akinek munkájával sikeresebb lesz a céged. A munkáltatókat az érdekli, mire vagy képes a gyakorlatban. A tanulás mellett részmunkaidőben végezhető szakmai gyakorlatok épp arra jók, hogy az elméletben tanultak a munka világában is hasznos, valódi tudássá váljanak.

  • Mi van, ha az én szakomon nincs kötelező szakmai gyakorlat?

Számtalan lehetőséged van tapasztalatot szerezni: jelentkezhetsz cégek által meghirdetett gyakornoki programokba, önkénteskedhetsz szervezeteknél. Ha PTE-s hallgató vagy, akkor választhatod a Karrier Iroda által szervezett alternatív szakmai gyakorlatot is, amelyért még kreditet is kapsz!

  • A gyakornokokat úgyis csak kávéfőzésre használják, nem?

Ez a szlogen már idejét múlt. A legtöbb munkáltató, különösen a nagyobb cégek azért fogadnak szakmai gyakorlatos hallgatókat, mert elsősorban innen biztosítják az utánpótlást: ha új pályakezdőt akarnak felvenni, elsősorban azok közül fognak választani, akik munkáját megismerték és elégedettek voltak vele.

  • Miért érné meg nekem, hogy ingyen dolgozzak?

Lehet, hogy pénzbeli juttatást nem biztosít a gyakorlati hely, viszont álláskeresésnél óriási előnyt jelent, ha már van tapasztalatod egy adott munkában. A tudás, amit a gyakorlat alatt idősebb kollégáktól megszerezhetsz, hasznosabb lehet, mint sok elméleti tárgy. És végül ne felejtsd el, hogy ez a legjobb módja a kapcsolatépítésnek!

  • Három hét gyakorlat még elmegy, de kinek van egy éve egy gyakornoki programra?

A betanulás ideje miatt a munkáltatódnak csak kb. 3 hónap után jelent valódi segítséget a munkád, így elsősorban akkor fognak Neked érdemi feladatokat adni, ha hosszabb időt töltesz náluk. A cégek által hirdetett gyakornoki programok ráadásul általában fizetéssel járnak, illetve gyakran kapcsolják őket össze tehetség- és fiatal vezetőképző programokkal, amelyek tökéletes ugródeszka a karrieredhez.