Pályaelhagyás, pályaváltás

Napjainkban a munka világa a munkavállalóktól minden eddiginél nagyobb rugalmasságot követel. A pályaváltás ugyanakkor ma már sok esetben nem kényszer, sokkal inkább a munkavállaló saját érdeke.

Miért lehet „szükség” rá?

Jelenleg valószínűleg az foglalkoztat, hogy hogyan helyezkedj el azon a szakterületen, amelyet az egyetemen tanultál. Szinte biztos azonban, hogy idővel Neked is szükséged vagy igényed lesz kisebb-nagyobb pályamódosításra. Az sem kizárt, hogy akár többször váltanod kell. Ma már nagyon ritka, hogy valaki egy munkahelyen töltse el teljes pályafutását. A többség sokszor maga dönt a váltás mellett, ennek legfőbb oka, hogy úgy érzik, jobbak lesznek az előrelépési esélyeik, többet fognak keresni, vagy olyan típusú munkahelyen tudnak majd dolgozni, ami elképzeléseikhez közelebb áll. Nem ritka azonban az sem, hogy a dolgozókat a leépítések, munkahelyek megszűnése és egyéb hasonló okok kényszerítik a pálya elhagyására.

Hogyan tedd meg az első lépést?

Bármi is legyen a pályamódosításod oka, fontos, hogy azt kellőképpen átgondoltan és megtervezetten vidd végbe. Fontos, hogy meglegyen a szükséges belső motivációd a lépés megtételéhez. Különösen lényeges ez a kérdés akkor, ha a pályamódosítás saját választásod és nem a külső körülmények eredménye, azaz nem elbocsátás vagy a cég megszűnése miatt kell lépned. Ilyen esetben azt javasoljuk, hogy mindenképpen gondold végig, hogy annak idején miért döntöttél választott szakod, hivatásod mellett, és most mi okozza az elégedetlenséget, tudsz-e azon változtatni pályamódosítás nélkül is, vagy az az egyetlen járható út.

Hogyan tüntesd fel ezt az önéletrajzodban?

A pályamódosítás előkészítése sok idődet, energiádat és pénzedet emésztheti fel, ezért is fontos jól átgondolni a döntést. Akkor lehetsz igazán sikeres abban, amit választottál, ha kellőképpen elkötelezett is vagy. A módosítást követően nem feltétlenül leszel egyszerű helyzetben, hiszen az új területen részben vagy egészben pályakezdőnek fogsz minősülni, így néhány dolgot az elejéről kell kezdened. Fontos azonban, hogy a megelőző időszakot ne tekintsd elvesztegetett időnek! Korábbi munkád során sok olyan dolgot tanultál meg, amelyek egy másik területen is szükséges és hasznos tudást jelentenek – ezeket a munkaerőpiacon bevett fogalomként „átvihető készségeknek” nevezik.

Ha úgy érzed rosszul választottál…

Ha már az egyetemi éveid alatt, vagy pályakezdőként úgy érzed, hogy nem azon az úton haladsz, ami neked való, talán könnyebben is fogsz váltani, mint azok, akik valamilyen oknál fogva esetleg már sok éve ezen gondolkoznak, és egy jól bevált munkahelyen dolgoznak. Pályát módosítani pedig nem csak felmondás útján lehet! Ha új feladatokat szeretnél, de nem akarsz túl nagyot váltani, megéri egyeztetni a közvetlen feletteseddel, vagy akár érdeklődni a HR-esnél – elképzelhető, hogy vállalaton belül is lesz lehetőséged az új területen kamatoztatni a tudásod, tehetséged.