Vállalkozóvá válás

A munkavállalói és a vállalkozói lét alapvetően különbözik. Aki évekig alkalmazottként dolgozott, nem biztos, hogy könnyen átszokik a mozgalmas, sokszor kockázatos, de számtalan lehetőséget magában hordozó vállalkozói létbe.

 Jobb vállalkozónak lenni?

A vállalkozói lét nem jobb vagy rosszabb a munkavállalóinál, hanem alapvetően más, egy életforma. Ha Te, mint dolgozó önmagad foglalkoztatójává válsz, akkor a munka valamennyi fázisáért Neked kell felelősséget vállalnod. Lesznek időszakok, amikor nagyon „pörög” az üzlet, jönnek a feladatok, és nehéz lesz tartani a határidőket. Máskor meg pang a piac, kevesebb a feladat, ennek megfelelően kevesebb lesz a bevétel is. Vállalkozóként erre a hullámzásra fel kell készülnöd. Így például, amikor kevesebb a munka, érdemes az időt pihenésre, önfejlesztésre vagy új üzletek megkötésére fordítani.  Fontos azonban tudnod, hogy amíg ez a rutin be nem áll, addig számítanod kell arra is, hogy szabadságra vagy hosszabb pihenésre valószínűleg nem lesz lehetőséged.

Mivel jár ez az életforma?

Aki ma vállalkozó lesz, annak működése első napjától fizetnie kell a közterheket, még akkor is, ha kezdetben nincs bevétele. Óriási előny viszont a szabadság, azaz hogy első sorban a magad által felállított szabályokhoz kell igazodnod. Nem az a lényeg, hogy munkaidőben dolgozol-e, vagy hogy a munkahelyen vagy-e, hanem az, hogy a vállalt feladataidat hogyan teljesíted. Mindez leginkább azért fontos, hogy megkapd a munkaért járó „jutalmat”, illetve hogy megszerzett ügyfeleid a jövőben is igénybe vegyék szolgáltatásaid és ajánlják azokat másoknak is. Mindemellett az önmenedzselés is nagyon fontos a vállalkozóként való boldogulás érdekében. Ezért, ha ebben gondolkodsz, legyenek hosszú távú céljaid! A lelkesedés, a kitartás és a hit abban, amit csinálsz pedig elengedhetetlen.

Mi kell ahhoz, hogy vállalkozó lehessek?

  1. elkötelezettség

Ha megnézed a környezetedben lévő vállalkozásokat, azt fogod látni, hogy a sikeres vállalkozók többnyire szeretnek dolgozni, szeretik a szakmájukat. Számukra egy-egy feladat nem szenvedés, hanem kihívás, aminek teljesítése jó érzéssel tölti el őket. Ezért Neked is elkötelezettnek kell lenned a feladatok iránt, melyeket önállóan tudsz és akarsz menedzselni, vállalod azokért a felelősséget.

  1. rugalmasság

Fontos a rugalmasság, a változó körülményekhez való gyors alkalmazkodás képessége, hogy kezelni tudd az üzleti élet hullámzásait, az említett „egyszer fent, egyszer lent” állapotot.

  1. kommunikáció

Annak érdekében, hogy folyamatosan legyen munkád, jól kell tudnod kommunikálni is, hiszen napjainkban ez már elengedhetetlen. Tehát, ha vállalkozó szeretnél lenni, a szükséges szaktudás mellett jó társas készségekre is szükséged lesz, más szóval: tudnod kell bánni az emberekkel!

Mindezzel együtt a vállalkozói életforma érdekes, változatos. Sok kihívást rejt magában, de a problémák megoldása valódi sikerélmény. Ez egy olyan életforma, ahol lehetőséged van szabadon megvalósítani önmagad. Fontos azonban tudnod, hogy ez csak akkor működhet, ha kellő magabiztossággal és önállósággal rendelkezel, képes vagy kezelni a változó körülményeket és a bizonytalanságot is. Ha az imént felsoroltakat képes vagy feladatként és nem problémaként felfogni, akkor érdemes belevágnod a vállalkozói életformába!

Vállalkozónak lenni alkalmazottként?

Elsőre furcsán hangozhat, de igen, ilyen is van! A vállalkozói lét igazi alapja ugyanis nem a saját cég működtetése, hanem a vállalkozó szellemű gondolkodás. Aki problémák helyett kihívásokat lát, megoldásokat keres, törekszik a kölcsönösen előnyös együttműködésekre, folyamatosan foglalkoztatják a fejlődési, fejlesztési lehetőségek – bárhol is dolgozik, vállalkozó embernek nevezhető. Ilyen emberekre pedig nemcsak a startup-ok piacán, hanem a nagyvállalatokban, sőt a közszférában is nagy szükség van. Így lehet vállalkozó egy tanár, aki elhivatottan dolgozik diákjaiért, vagy egy nagy cég munkatársa, aki a szakmai fejlesztésekért felelős.

Ha azt akarjuk, hogy „jobban működjön” a világ, mindannyiunknak egy kicsit vállalkozóknak kell lennünk!