Life Long Learning

Pár évtizede még talán az volt a tanulással kapcsolatos felfogás, hogy a tanulóévek az iskola befejezésével véget érnek. Az ún. „élethosszig tartó tanulás” koncepciója nem olyan régen került be a köztudatba, de gyorsan bebizonyította, hogy a régi felfogást el kell felejtenünk.

A tanulás időszaka ma már nem köthető életkorokhoz: tanulni bármikor lehet, sőt, kell is! Ha szeretnéd naprakészen tartani a tudásod, megfelelni az új kihívásoknak a szakmádban, akkor kénytelen leszel folyamatosan képezni magad. Jó hír viszont, hogy ezt lehet évezni is.

Mi is az a LLL?

A felnőttkori tanulás egészen más, mint amit a középiskolai vagy egyetemi éveid alatt tapasztalhattál, hiszen talán neked is ismerős lehet, ha azt mondjuk, akkoriban leginkább a kötelezettségeknek akartál/akarsz megfelelni. A felnőttkori tanulás sokkal célirányosabb, specifikusabb. Ezzel ugyanis a már dolgozó emberek célja nem más, mint hogy valamilyen felmerülő hiányosságot pótoljanak, ami őket esetleg a további sikerek elérésében gátolhatja.

Miért tanulnál felnőttként?

  • Sok esetben „csupán” belső motivációból, mert érdekel egy új terület vagy lépést akarsz tartani a szakmával, a technikai fejlődéssel.
  • Azért, mert a munkahelyed elvárása valamilyen specifikus és/vagy szakmai képzés.
  • Azért, mert rájöttél arra, hogy mik a valódi céljaid és hogy van még lehetőséged egy új területen folytatott tanulmányokkal megvalósítani.
  • Azért, mert egy elvégzett képzés révén lehetőséged nyílik előrelépni, új pozíciót vagy magasabb fizetést kaphatsz.

Mire számíthatsz, ha felnőttként tanulni kezdesz?

Arra mindenképp, hogy ez bizony nehezebb lesz, mint az egyetemi éveid alatt. Míg akkor elsősorban csak tanulnod kellett, most nem mulaszthatod el a munkahelyi kötelességeidet sem, amelyek mellett a szabadidődet felemészti a tanulás. De ne feledd, a sok lemondás idővel meghozza gyümölcsét! Hiszen olyan új ismeretekkel, tudással, készségekkel lehetsz gazdagabb a későbbiekben, ami megkönnyíti majd a munkaerőpiacon való boldogulásodat és javítja a lehetőségeidet.

Hogyan tudod akkor mindezt összeegyeztetni?

Ijesztően hangzik? Ne csüggedj, vannak olyan képzési formák, amelyeket kimondottan felnőttek számára alakítottak ki, hogy lehetővé tegyék a tanulást család és munka mellett is. Jellemzően ilyenek a levelező, esti vagy távoktatásos képzési formák, illetve a „rövid ciklusú” képzések (néhány hónapos intenzív programok) – akár szakképzésről, akár felsőoktatásról van szó.