Önismeret és karrier

Az önismeret talán az egyetlen olyan dolog, amit senki mástól nem tanulhatsz meg. Ezen a területen csak te lehetsz igazán penge! Az önismeret nem más, mint saját magunk – érzéseink, vágyaink, működésmódunk – megértése, saját érdeklődésünk és képességeink feltérképezése.

De mi köze ennek a karrieremhez?

Aki sorsát maga kívánja irányítani, annak ismernie kell önmagát: lelkiállapotát, ítélőképességét, tehetségét, hajlamait. Nem lehet sorsa urának az, aki önmagát nem ismeri.”

A fenti idézet nem véletlenül tűnhet kissé „pókhálósnak”, hiszen egy ókori bölcstől, Tatiosztól származik. Amit viszont már az ókorban is tudtak, azt talán érdemes megfontolni!

Ha foglalkozást, munkát választasz, mindenekelőtt tudnod kell, melyek a személyiséged „hajtóerői”. Hogy választ találj erre, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket: Mi érdekel? Mi lelkesít? Mi jelent kihívást? Miben vagyok jó? Ha megtehetnéd, hogy akár csak egy évig azzal töltsd a napjaid, amivel csak akarod, mi lenne az? Mindez azért fontos, mert végső soron Te is szeretnél olyan munkát, szakmát, hivatást szeretnél találni, amelyben örömöd leled, és amelyben sikeres vagy!

Hogyan fejlesszem az önismeretem?

Kulcsszó a TUDATOSSÁG!

Ha fejlődni szeretnél az önismeret terén, elsősorban azt javasoljuk, hogy légy nyitott, próbálj ki minél több dolgot és közben figyeld meg, mi hogyan hat rád! Ha elkezded tudatosan értelmezni, miért érzed magad jól vagy rosszul különböző szituációkban, miért sikerül valami és miért nem, mi lelkesít és mit utálsz, egyre pontosabban fogod tudni, milyen is vagy és mi az, amit szeretsz, ami hozzád illik.

Merj hibázni és a hibáidból tanulni, merj élni! J

Kellenek a visszajelzések is

Rengeteget tanulhatunk abból is, ha figyelünk mások visszajelzéseire. Ezek megerősíthetik az énképünket, növelhetik az önbizalmunkat, de figyelmeztethetnek arra is, ha nem jól mértük be határainkat, változtatnunk kellene a viselkedésünkön. Fontos azonban, hogy mások véleményét mindig szűrjük meg saját értékrendünk szerint, ne ez legyen az önértékelésünk egyedüli alapja!

Könnyebb, ha van segítség

Ma már rengeteg program és módszer áll rendelkezésre, amely célzottan az önismeret fejlesztését segíti. Ezek keretében olyan gondolkodásmódot sajátíthatsz el, amivel később már egyedül is jobban megérted és tudatosabban fejlesztheted magad! A PTE Karrier Iroda folyamatosan szervez tréningeket, előadásokat, tanácsadásokat, amelyek ráadásul a hallgatók számára ingyenesek. Ne hagyd ki ezeket a lehetőségeket!

Változás

Mivel az élet hozhat újabb és újabb váratlan helyzeteket, döntések elé állít, amelyek folyamatosan formálnak Téged, ezért ne felejts el bizonyos időközönként „leltározni”, kitűzni új célokat és újrafogalmazni szakmai fejlődésed irányát.