Beszámoló a "Bármi legyen, gazdagít" - meseterápiás foglalkozásról

"A történetekből erős, inspirációt, energiát gyűjthetünk és akár új szemszögből élhetjük életünket."

Gondolatok egy részt vett hallgató beszámolójából.

Mese nem csak gyerekeknek szólhat. Sőt, kifejezetten sok mese van, ami a felnőtteket célozza meg, amire ismerjük be, szükségünk van. A mai felgyorsult világban, ahol a hétköznapok monotonná válhatnak és a hétvégéket sem tudjuk igazán kiélvezni, igazán üdítő lehet, ha megállhatunk egy pillanatra és átengedjük magunkat egy másik világnak – még ha csak rövid időre is tehetjük meg. A történetekből erőt, inspirációt, energiát gyűjthetünk és akár új szemszögből élhetjük életünket.

Szerintem a „Bármi legyen, gazdagít” mese is ilyen. Bár a foglalkozáson közösen, csoportként vettünk részt, a feladatok alatt sokszor volt lehetőségünk elgondolkozni egy-egy témán a saját életünk és környezetünk tekintetében. A történet egyik központi része a családi hagyományok és tradíciók, amiket tudatosan vagy esetleg tudtunkon kívül magunkkal viszünk az életben. Érdekes belegondolni abba, hogy egy-egy család mit hagy örökül a következő generációnak, ahogy abba is, hogy mi magunk hogyan reflektálunk rájuk. Emellett mindenki felfedezheti a magában rejlő lehetőségeket és teret kap gondolatainak kifejezésére különböző módszerek és eszközök segítségével. Számomra talán a legkedvesebb élmény a foglalkozás vége volt, amikor egymás alkotásainak adhattunk címeket, így mindenki egy kis darabot elvihetett emlékbe magával a program befejezésekor.

Úgy gondolom, mindenképp megéri workshopokra járni, különösen, ha alkalmunk nyílik egy ilyen különleges és talán kevésbé megszokott fajtájú programon részt venni – hiszen ki tudja, mit vihetünk magunkkal és mi fogja gazdagítani az életünket.